wtorek, 14 listopada 2017

Boże Narodzenie c.d. Biała kiełbasa

Biała kiełbasa kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. My jednak nie wyobrażamy sobie  też Bożego Narodzenia bez niej. Nie wymaga dużego wysiłku a zapach i smak wynagradza pracę przy niej


3kg mięsa z łopatki
1,5 kg przerastanego boczku surowego
30 dag słoniny (niekoniecznie)
2 łyżki soli
pieprz mielony do smaku
1 spora główka czosnku
woda przegotowana zimna
majeranek do smaku, ja dałam ok.3 łyżek
Mięso umyć, osuszyć i 1/3 oraz słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.Pozostałe mięso i boczek zemleć w maszynce na średnim sitku do mięsa.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i wyrabiać dolewając stopniowoi ok. 1 szkl wody, tak by mięso stało się kleiste. Wsypać majeranek i wyrabiać jeszcze chwilę. Wyrobioną masą napełniać osłonki (jelita) formując niewielkie kiełbasy.
    Kiełbasę powiesić na kiju dla obeschnięcia i przemacerowania się mięsa a następnie sparzać 30 minut w przegotowanej wodzie niedopuszczając do zagotowania się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF

Galeria

Nazwa Galerii


Od początku