piątek, 13 października 2017

Jabłecznik - smak i zapach jesieni

Za oknem ciemno, zimno. Czym by sobie poprawić humor? A może kawka z porcją pysznego jabłecznika? Kawa we własnym zakresie, a jabłecznikiem, proszę, częstujcie się. Jeśli się komuś spodoba, to przepis poniżej. Jabłecznik najzwyklejszy ale pyszny.

Ciasto:
4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml)
2 jajka
2 żółtka
3/4 kostki margaryny (dałam Kasię)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
skórka otarta z 1 małej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3 łyżki kwaśnej śmietany

do tego:
2 kg mało soczystych aromatycznych jabłek
1 cukier waniliowy
1 duża łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamon



Wykonanie

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę i zagniotłam ciasto. Schłodziłam je przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starkowałam na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem. Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam jabłka.To wszystko przykryłam pozostałą 1/3 ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45 minut. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem a można też zrobić polewę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF

Galeria

Nazwa Galerii


Od początku