Smaczki mojej kuchni

Witam wszystkich na moim blogu. Mam nadzieję, że będzie smacznie i miło. Jeśli macie pytania lub uwagi zapraszam do rozmowy. :) Gotuję prosto, wg tradycyjnych przepisów. Najbliższa mi jest kuchnia polska. Zapraszam wszystkich, którzy lubią gotować i sprawdzać przepisy. Mam nadzieję, że znajdziecie tu coś interesującego i pozostaniecie ze mną! :)

sobota, 9 września 2017

Najlepsza zalewa do grzybów

Ile kucharek  tyle przepisów na zalewę do grzybów. Jedni wolą bardzo mocną, inni łagodną. Ta jest łagodna, podkreśla smak grzybów i konserwuje je, ale trudno wyczuć w niej smak octu.

Na 4 szkl. (1 litr)  wody dodajemy

0,5 szkl. octu 10%

0,5 szkl. cukru

1,5 łyżki soli

1 średnią cebulę 

3-4 listki laurowe

6-7kulek ziela angielskiego

ok. 20 ziarenek pieprzu kolorowego

1łyżka gorczycy

Odmierzam wodę do garnuszka, dodaję przyprawy i pokrojoną w plasterki cebulę. Gotuję 10 min. Można zalewać grzyby w słoikach i pasteryzować, można gotować grzyby w tej zalewie i wkładać wrzące do słoiczków, studzić odwrócone do góry dnem. Nie pasteryzować. Jak kto woli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF

Galeria

Nazwa Galerii


Od początku